Landbouw

Een lasagnekuil op jouw boerderij

Sleufsilo-afdichten-lasagnekuil

Boeren gebruiken lasagnekuilen om hun vee te kunnen voorzien van hoogwaardig voer. Dit is belangrijk omdat dieren hoogwaardig voer nodig hebben om gezond te blijven. De naam lasagnekuil komt natuurlijk van het woord lasagne, wat wij Nederlanders vaak wekelijks eten. De kuilen worden namelijk precies op de manier opgebouwd hoe je een lasagne maakt. 

Hoe werkt het

Voer of grassnedes worden gelijkmatig over de gehele kuil in laagjes verdeeld. Hierdoor ontstaat er een effcient inkuil proces, waardoor de grassnedes langer goed blijven. Dit komt omdat de kuil goed in evenwicht wordt gehouden. Op deze manier bij je de kuil op als een lasagneschaal. Tegenwoordig zijn de processen flink verbeterd en kun je de kuil openen en sluiten in je eentje. Zo heb je tegenwoordig een elektrische kuil afdeksysteem, waardoor bovenstaande mogelijk is. 

Automatische afdeksystemen

Het afdekken van sleufsilo’s is geen eenvoudige klus en kan behoorlijk arbeidsintensief zijn als je nog gebruikt maakt van de ‘oude’ methodes. Naast een verlichting van de arbeid kent een elektrisch afdichtsysteem nog meer voordelen zoals:

  • Veiligheid: de constructie hoeft niet opgetild te worden, waardoor jij minder kans hebt om het aan je rug te krijgen;
  • Tijd: binnen 25 a 30 minuten kun jij in je eentje de gehele kuil afdekken;
  • Overzicht: tijdens het besturen kun je over de gehele kuil heen kijken;
  • Duurzaam: je hoeft geen autobanden of plastic meer te gebruiken voor het afdichten van jouw kuil
  • Geen ongedierte meer: door het gebruik van autobanden kun je bepaalde insecten in je kuil krijgen, waardoor de kwaliteit snel achteruit zal gaan;
  • Fiscale voordelen: vraag dit na bij de belastingdienst, want je kunt milieuinvesteringaftrek krijgen.

Kijk gerust is rond op de website van Kortnet Beton. Zij zijn al jarenlang specialist is alles omtrent lasagne kuilen!