Geen categorie

Beschermde dieren en faunavoorzieningen

Van de circa 36.000 in Nederland in het wild voorkomende diersoorten, zijn er een 500 beschermd. Wilde dieren kunnen echter overlast veroorzaken. In het nieuws kreeg de wolf nogal veel aandacht, omdat het dier lang niet in Nederland voorkwam. Maar inmiddels is daar verandering in gekomen en dat heeft een serieuze discussie veroorzaakt, omdat het dier onder meer schapen aanvalt en doodt, en daarmee de inkomsten van boeren aantast. Maar het is een beschermd dier en mag niet zo maar worden afgeschoten. Uitzonderingen zijn als de wolf lijdt aan hondsdolheid of agressief is naar mensen. Met een ontheffing van de Wet natuurbeheer kunnen experts wilde dieren verjagen of doden.

Faunafaciliteiten

Als onderdeel van de infrastructuur worden faunapassages aangelegd. Dat zijn onder meer ecoducten, faunatunnels, ecoduikers, boombruggen en hop-overs. Ecoducten zijn vergelijkbaar met viaducten, maar worden aangelegd om wilde dieren te laten oversteken. Ze zijn bedekt met flora om terughoudendheid bij de dieren te voorkomen. Een faunatunnel is, zoals de naam aangeeft, een tunnel voor dieren en gaat onder een autoweg of spoorlijn door. Een faunatunnel kan veel vormen aannemen, afhankelijk van voor welke dieren ze zijn. Soms is het slechts een kleine buis. Een ecoduiker is vergelijkbaar met een faunatunnel, maar is een verbinding tussen wateren. Er worden aan de zijkanten looprichels aangelegd voor kleine dieren die niet zwemmen. Bij een boombrug wordt een touw of raster tussen twee bomen gespannen, zodat kleine dieren dat kunnen gebruiken om over te steken. Soms wordt een portaal aangepast om als brug voor dieren dienst te doen. Vleermuizen, vogels en vlinders zoeken onder meer bomen als vluchthavens. Voor de oversteek van wegen wordt daarom een constructie gemaakt, die speciaal voor genoemde diersoorten is.

Leiding van dieren

Naast de al genoemde fauna faciliteiten worden met onder meer stalen hekwerken, wildrasters, geleidingswanden, en houten afrasteringen, hekwerken en omheiningen, dieren bij gevaarlijk situaties weggehouden en geleid naar de passages die speciaal voor ze zijn gemaakt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *